woensdag 15 augustus 2018

VS gaan sankties toepassen op een Iraans schip

14 augustus - De regering Trump is volgens niet nader aangeduide officiële bronnen van plan aktie te ondernemen tegen een Iraans vrachtschip dat regelmatig voor anker ligt in de Rode Zee bij de Dahlak archipel voor de kust van Eritrea. De VS beschuldigen het schip - de Saviz - ervan een militaire rol te hebben als 'moederschip' van de Houthi-rebellen in Jemen en doelinformatie door te geven die het de rebellen mogelijk maakt om schepen in de Rode Zee aan te vallen, zoals eind juli zou zijn gebeurd met een Saoedische olietanker.
Het schip stond aanvankelijk op een sanktielijst, maar werd daar volgens de Washington Free Beacon in de periode van Obama vanaf gehaald in het kader van de nukleaire deal met Iran.
De maatregel tegen de Saviz en andere Iraanse schepen is onderdeel van een breed pakket sankties dat op 5 november ingaat. Volgens door de Beacon geraadpleegde experts zouden de VS dan inspekties kunnen gaan uitvoeren op dergelijke schepen. De sankties zullen gericht zijn op operaties in Iraanse havens, scheepvaart en scheepsbouw en andere Iraanse vestigingen.
* Als de sancties leiden tot fysieke militaire maatregelen tegen Iraanse schepen kan dit gemakkelijk uitlopen op een gewapend konflikt. Het Iraanse schip kan heel goed een spionageschip zijn om de oorlog in Jemen te volgen. Actieve betrokkenheid bij acties van Houthi's wordt in het artikel niet aangetoond.
The Washington Free Beacon (Adam Kredo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten