maandag 20 augustus 2018

VS-leger blijft in Irak "zolang als het nodig is" (UPDATE)

19 augustus - De VS-troepen zullen volgens kolonel Ryan, de militaire woordvoerder van de coalitie tegen ISIS, in Irak blijven "zolang als het nodig is" om de gebieden die voorheen werden gekontroleerd door ISIS, te helpen stabiliseren. Ryan sprak op een perskonferentie in Aboe Dhabi.
Het aantal VS-soldaten kan dalen afhankelijk van de mate waarin landen van de NAVO soldaten sturen om het Iraakse leger te trainen (de nieuwe NAVO-missie vanaf deze herfst).
Ryan zei ook dat er nu 5200 VS-militairen zijn gestationeerd in Irak. Daarnaast hebben de VS 2000 troepen in Syrië.
* De NAVO wordt dus ingeschakeld om de taken van de VS in Irak (en in de toekomst mogelijk ook in Syrië) over te nemen. Daarnaast zal Saoedi-Arabië 100 miljoen dollar ophoesten voor "stabilisatieprojekten" in het gebied van Syrië dat wordt gekontroleerd door groepen die worden gesteund door de VS. Tegelijkertijd zal een in februari beloofd bedrag van 230 miljoen dollar van de VS voor civiele projekten in Syrië naar andere doelen gaan. Helemaal nieuw is dit model niet. Bush de oudere liet Japan al flink betalen voor de kosten van de Golfoorlog tegen Irak.
Bron: Reuters (Tuqa Khalid)
AANVULLING: Overigens blijven de VS veel geld uitgeven voor militaire operaties tegen ISIS. In het fiskale jaar 2019 (begint 1 oktober a.s.) krijgt het Pentagon daarvoor 15,3 miljard dollar (dit jaar was het 13 miljard). Het meeste van dat geld wordt besteed aan uitrusting en training voor het Iraakse leger.
Bron: Defense One (

Geen opmerkingen:

Een reactie posten