vrijdag 10 augustus 2018

Aflossing van de wacht in IJsland (UPDATE)

6 augustus - Het 493ste Expeditionary Fighter Squadron van de Amerikaanse luchtmacht is deze week met dertien F-15C/Ds begonnen het luchtruim van IJsland te bewaken. Dit is het elfde VS-detachement sinds 2008 dat deze NAVO-taak - de Icelandic Air Surveillance Mission - uitvoert. De F-15s zijn 24 uur per dag paraat op de basis Keflavik om onverwachte bezoekers op te vangen.
De 250 luchtmachtmilitairen en hun vliegtuigen komen van de basis Lakenheath in Engeland met ondersteuning van personeel van de vliegbasis Aviano in Italië. Vier F-15s zijn belast met de interceptietaak, de andere trainen om zich bekend te maken met de omgeving.
De NAVO-taak wordt tot nu toe beurtelings uitgevoerd door  gevechtsvliegtuigen uit de VS (minstens een maal per jaar), Canada, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Noorwegen en Portugal. Drie keer per jaar wisselt de ploeg.
Bron: Defence Blog
UPDATE: 5 september - Vier Eurofighter Typhoons van de Italiaanse luchtmacht zijn aangekomen op vliegbasis Keflavik om vanaf 4 september het IJslandse luchtruim te beveiligen. Ze gaan samenwerken met de IJslandse kustwacht en het Control and Reporting Centre (CRC) van de NAVO op Keflavik. Daarnaast heeft IJsland zelf vier lange-afstand-radar- en verbindingsstations.
In 2013 en 2017 heeft Italië eerder vliegtuigen gestuurd voor deze NAVO-missie (Icelandic Air Policing). Dit soort inzetten duurt gewoonlijk drie tot vier weken, drie keer per jaar. De missie staat onder toezicht van Allied Air Command in het Duitse Ramstein en wordt gekontroleerd door het noordelijke Command Air Operations Centre (CAOC) van de NAVO in het Duitse Uedem.
Bron: Defence Blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten