maandag 20 februari 2017

VS sturen vliegdekschip de Zuid-Chinese Zee in

19 februari - De VS laten sinds gisteren het vliegdekschip Carl Vinson [CVN 70] patrouilleren in de Zuid-Chinese Zee in het kader van 'routine-operaties'. Eerder waren het vliegdekschip en zijn eskader bezig met oefeningen bij Hawaï en Guam. China zegt het vrije scheepsverkeer in de Zuid-Chinese Zee te respekteren, maar inbreuken op zijn soevereiniteit niet te zullen tolereren.
Bron: USA Today (Thomas Maresca)
UPDATE: 21  februari - Het is de 17e reis van de Vinson naar de Zuid-Chinese Zee [sinds 1983]. Het vliegdekschip wordt vergezeld van de destroyer Wayne E. Meyer [DDG 108]. De patrouille is nog niet officieel verklaard tot een FONOP, een Freedom of Navigation Operation. Dat zou toestemming vereisen van het Witte Huis en de Nationale Veiligheidsraad van de VS. Het verschil is dat de schepen dan dichter bij de kunstmatige eilanden komen om de Chinese reactie te testen.
De Chinese marine had eind vorige week net oefeningen met zijn eigen vliegdekschip beëindigd. Volgens de Chinese staatsmedia is China ook bezig met het opstellen van een nieuwe regeling over de aanwezigheid van buitenlandse onderzeeërs in Chinese wateren. Die zouden aan de oppervlakte moeten blijven en hun nationale vlag tonen. Ook zouden ze van te voren om toestemming moeten vragen om daar te varen.
Bron: Navy Times (David B. Larter), South China Morning Post, Defense One (Steve Mollman)
Zie ook:
* Reuters (Idrees Ali),  China finishing South China Sea buildings that could house missiles
* USNI (Megan Eckstein), '3rd Fleet Forward' - One of several tools too deter North Korean Aggression
Hieruit blijkt dat voor het geval de Zevende Vloot (met hoofdkwartier in Japan) zich volledig moet koncentreren op een krisis in Korea, de Derde Vloot (vanuit Californië) kan bijspringen.[In rustige tijden is de grens tussen beide vlootcommando's de internationale datumgrens]
* Asia Times (Grannt Newsham), The South China Sea and the Times Square squad car
Obama verbood FONOPS van 2012 tot 2015, maar stond in 2016 enkele malen zulke patrouilles toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten