vrijdag 17 februari 2017

Duitsland verdiept de militaire samenwerking met Frankrijk

13 februari - Bronnen bij het Duitse ministerie van defensie berichten dat Duitsland deze week plannen versnelt om samen met Frankrijk een pool van C-130J transportvliegtuigen op te zetten en zich aansluit bij de door Nederland geleide Europese vloot van Airbus A330 tankvliegtuigen. De plannen zullen gepresenteerd worden op de vergadering van NAVO-ministers van defensie in Brussel. Het plan voor de transportvloot werd voor het eerst in oktober geopperd en nu zal een uitgebreidere intentieverklaring worden ondertekend. Duitsland zal tussen vier en zes van de Lockheed-vliegtuigen van de VS kopen en Frankrijk schaft er vier bij Lockheed zelf aan en in de toekomst mogelijk nog meer.
Voor de tankervloot MMF (Multinational MRTT Fleet) zijn acht tankvliegtuigen nodig bij een totaal gepland aantal vlieguren van 8800 per jaar. Nederland en Luxemburg zijn al lid en mogelijk komen België en Noorwegen er ook bij. De vliegtuigen worden gestationeerd op vliegbasis Eindhoven en een militaire basis bij de luchthaven Keulen-Bonn.
Bron: Reuters (Andrea Shalal)
UPDATE: 16 februari - Op de bijeenkomst van de NAVO-ministers van defensie in Brussel zijn intentieverklaringen (niet juridisch bindend) getekend over de transportvliegtuigen (Frankrijk en Duitsland) en de tankvliegtuigen (Duitsland, België en Noorwegen). Frankrijk is ook akkoord ermee dat Nederlandse en Belgische vliegtuigen in het kader van de gezamenlijke luchtverdediging in het geval van een dreiging vanuit het buitenland (een vreemd vliegtuig in hun luchtruim) de Franse grens mogen overschrijden.
Er zijn ook plannen voor een gezamenlijk hoofdkwartier voor de Nederlandse, Belgische en Deense special forces, die zoiets in tegenstelling tot Engeland, Frankrijk en Duitsland niet hebben. Noorwegen en Duitsland gaan samen een nieuw klasse onderzeeërs bouwen. Tsjechië en Roemenië gaan samen een brigade van enkele duizenden militairen vormen die onder wordt gebracht in een divisie onder Duitse leiding.
Bron: Reuters (Robin Emmott)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten