zondag 5 februari 2017

VS sturen destroyer naar de Bab al-Mandeb

3 februari - De VS hebben de destroyer USS Cole naar de zeestraat Bab al-Mandeb bij Jemen gestuurd om de doorgang te beschermen tegen aanvallen van rebellerende Houthi milities, die strijden tegen een Saoedische coalitie. De Cole gaat patrouilleren en escorteren. Eerder deze week was een Saoedisch fregat aangevallen, een explosie doodde twee bemanningsleden.
Het plan om een destroyer naar de zeestraat te sturen zat al in de pijplijn, maar is versneld door de recente aanval. Twee mariniersschepen, de Comstock en de Malkin Island zijn dichtbij in de Golf van Aden.
In 2000 is de Cole in Aden aangevallen door een explosievenboot van Al-Qaida, die een gat in de romp sloeg en 17 matrozen doodde.
Bron: Reuters (Idrees Ali), Voice of America (Crala Babb)
UPDATE: 11 februari - De Amerikaanse marine versterkt zijn aanwezigheid bij Jemen, meer speciaal rond de zuidelijke toegang naar de Rode Zee, de Bab al-Mandeb. Twee destroyers, de Laboon en de Truxtun, worden waarschijnlijk gestationeerd in de Rode Zee om vanaf beide kanten in deze belangrijke waterweg naar het Suezkanaal te patrouilleren. Een mariniersschip met vliegtuigen en de mariniers van de 11e Marine Expeditionary unit (MEU) verblijft ook in de omgeving. De destroyers maken deel uit van het eskader van het vliegdekschip Gerogre H.W. Bush dat gisteren in de Middellandse Zee verbleef en op weg is naar de regio van Central Command. Het Pentagon heeft de verplaatsingen nog niet bevestigd.
Bron: Defense News (Chistopher P. Cavas)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten