maandag 13 februari 2017

Somaliland staat basis Emiraten toe op zijn grondgebied

11 februari - Somaliland, het noordelijke gebied dat zich in 1991 heeft afgesplitst van Somalië, heeft gezegd dat de Verenigde Arabische Emiraten een marinebasis op hun grondgebied mogen vestigen in de havenstad Berbera. In januari hadden de Emiraten een formeel verzoek hiertoe gedaan en nu is er instemming van het parlement. De Emiraten willen de basis gebruiken voor hun oorlog tegen de Houthi's in Jemen. De buurlanden Djibouti en Ethiopië zijn tegen het plan. Eerder hadden de Emiraten een dertigjarig kontrakt met Somaliland gesloten om hun internationale havenbedrijf DP World de haven van Berbera te laten exploiteren.
Volgens de website 4-traders.com hebben de Emiraten hun eigen agenda bij de oorlog in Jemen en willen hun invloed in dat land ook uitbreiden ten koste van hun Saoedische partners in die oorlog. De Emiraten zijn ook militair actief in Eritrea waar ze de haven en het vliegveld van Assab gedurende dertig jaar voor militaire doelen mogen gebruiken.
Bronnen: Associated Press (Abdi Guled), 4-traders.com (Amal Nasser)
Zie ook: Rahma A. Hussein, The UAE's military and naval reliance on Eritrea makes the war in Yemen even riskier for the US, Just Security, 31 mei 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten