dinsdag 28 februari 2017

VS rollen hun spierballen in de Zuid-Chinese Zee

24 februari - NBC meldt op basis van legerrapporten dat de VS momenteel bijna elke week een nieuwe militaire activiteit in de wateren rond China organiseren:
- Het eskader van vliegdekschip Vinson [CVN 70] vaart rond in de Zuid-Chinese Zee.
- Drie aanvalsonderzeeërs, de Alexandria, de Chicago en de Louisville zijn de afgelopen maand ingezet in het westelijk deel van de Stille Oceaan. Zeker één ervan is de Zuid-Chinese Zee binnengegaan.
- In februari zijn een dozijn F-22 Raptors stealth gevechtsvliegtuigen verplaatst naar vliegbasis Tindal in het noorden van Australië (een primeur). Dit is de Australische basis die het dichtst bij China ligt.
- Een testsalvo van vier Trident II ballistische raketten vanuit onderzeeërs is afgevuurd vanaf de kust voor Californië naar het midden van de Stille Oceaan, het eerste salvo met zoveel raketten tegelijk sinds het einde van de Koude Oorlog.
- Na twintig jaar zijn er weer permanent strategische bommenwerpers op het eiland Guam, midden in de Stille Oceaan. Afgelopen herfst zijn alle drie types - B-52, B-1 en B-2 in Andersen Air Base ingezet (eveneens een primeur).
Bron: NBC News (Robert Windrem, William M. Arkin)
UPDATE: 1 maart - De Vinson wordt vergezeld door de geleide-wapen kruiser Lake Champlain en de geleide-wapen destroyers Wayne E. Meyer en Michael Murphy. De Murphy heeft eerst patrouilles tegen illegale visserij uitgevoerd met de teams van de Amerikaanse kustwacht bij Fiji, Nauru, Tuvalu en de Salomonseilanden. Komende zomer zal een tweetal destroyers uit San Diego de groep gaan versterken.
Bron: The San Diego Union-Tribune (Carl Prine)
UPDATE 2: 3 maart - Het amfibische aanvalsschip Bonhomme Richard is eerder deze week vertrokken uit de marinebasis Sasebo in Japan voor een reguliere patrouille in het bereik van de Zevende Vloot (Pacific, Indische Oceaan). Het schip zal samen opereren met de 31ste Marine Expeditionary Unit (MEU) en is beschikbaar voor snelle interventie.
Bron: Navy Times (Mackenzie Wolf)
UPDATE 3: 14 maart - De Vinson wordt morgen verwacht in de Zuid-Koreaanse havenstad Busan om deel te nemen aan de oefeningen met Zuid-Korea. Het vliegdekschip heeft meer dan 80 vliegtuigen aan boord, waaronder F/A-18F Superhornet, E-2C Hawkeye, EA-18G Growler en MH-60S Seahawk helikopter.
Bron: UPI (Elizabeth Shim)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten