vrijdag 2 mei 2014

Taliban zeggen VS-gevechtsvliegtuig te hebben neergehaald

29 april - De Afghaanse Taliban zeggen een AC-130 gevechtsvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht, dat is gespecialiseerd in luchtsteun (een zogenaamd gunship) te hebben neergehaald in de oostelijke provincie Logar en hebben een video vrijgegeven om hun claim te ondersteunen. ISAF zegt van niets te weten.
Een dag eerder zeiden de Taliban in de provincie Kandahar een Lynx helikopter van de Britten te hebben neergeschoten, waarbij vijf ISAF-soldaten werden gedood.. De Lynx wordt gebruikt door de Joint Special Forces Aviation Wing om speciale troepen zoals SAS en SBS te transporteren. Het Britse ministerie van defensie zei dat de helikopter waarschijnlijk was neergestort door een technisch probleem.
Het Long War Journal heeft een voorbeeld waarbij ISAF een bewering van de Taliban dat ze een helikopter hadden neergeschoten ontkende, maar dit bericht later moest intrekken. In december 2013 zeiden de Taliban een Blackhawk van de landmacht te hebben neergehaald in de zuidelijke provincie Zabul en zes soldaten te hebben gedood. ISAF sprak het bericht tegen, maar moest een maand later toegeven dat de Taliban verantwoordelijk waren voor het neerstorten van de helikopter.
Bron: The Long War Journal (Bill Roggio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten