woensdag 21 mei 2014

Nieuwe VS-kruiser naar de Zwarte Zee

19 mei - De Amerikaanse Aegis geleide-wapen-kruiser Vella Gulf (CG-72) wordt op 23 mei in de Zwarte Zee verwacht, zo meldt Russia Today. Het schip is op tijd voor de Oekraïense presidentsverkiezingen van 25 mei. Het heeft twee helikopters, Tomahawk kruisraketten, anti-onderzeeboot raketten en Standard 2 en -3 luchtdoelraketten aan boord. De Vella Gulf mag volgens de Conventie van Montreux tot 13 juni blijven, als opvolger van de USS Donald Cook (DDG-75) die volgens de Russen eind april is vertrokken.
Rond 28 of 29 mei wordt ook een Frans stealth fregat, de Surcouf (F711), in de Zwarte Zee verwacht. Het Franse spionageschip Dupuy de Lome (A759), dat op 14 mei binnenkwam  is nog in de wateren van de Bulgaarse haven Varna. De Dupuy de Lome was eerder in de Zwarte Zee aktief tussen 11 en 30 april.
Bron: Russia Today
UPDATE: 29 mei - De Dupuy de Lome heeft de Zwarte Zee vanochtend verlaten. De Surcouf (sinds gisteren) en de Vella Gulf zijn nu ter plaatse.
Bron: RIA Novosti
UPDATE 2: 3 juni - Een Italiaans spionageschip, de Elettra met 100 matrozen en inlichtingenspecialisten, wordt rond 15 juni in de Zwarte Zee verwacht.Kennelijk is dit de vervanging van de Dupuy de Lome.
Bron: Ria Novosti

Geen opmerkingen:

Een reactie posten