vrijdag 2 mei 2014

Driedubbele Baltische patrouille NAVO begint

29 april - Op 1 mei begint de uitgebreide patrouille van de NAVO-luchtmacht boven de Baltische regio. Dit keer worden 12 vliegtuigen aktief in plaats van normaal vier. Er zijn vier Typhoons van de Britse luchtmacht van RAF Coningsby en vier Poolse MiG-29 Fulcrums (vliegende vanaf de basis Siauliai) en vier Deense F-16s uit Skrydskrup (nu vanaf de Estische basis Amari). Polen leidt de operatie.
Daarnaast zijn er op 28 april vier Franse Rafales gestationeerd op de Poolse luchtmachtbasis Malbork. Zij hebben een trainingsmissie voor Poolse piloten en kunnen eventueel bijstand verlenen in het Baltische gebied.
Canada heeft op 29 april zes CF-18s verplaatst naar Roemenië voor training.
De Baltische patrouille (bij gebrek aan een eigen luchtmacht van de landen daar) werd door de NAVO op tijdelijke basis begonnen in 2004 en permanent gemaakt in 2012. Amari werd tot nu toe niet gebruikt en ligt in Estland op 220 km van de Russische grens, de NAVO-basis die het dichtst bij Rusland ligt.
Bron: Jane's Defence Weekly (Nicholas de Larrinaga)
UPDATE: 1 september - De Duitse Luftwaffe is met vier Eurofighters vanaf Amari begonnen met patrouilles in het Baltische luchtruim. Ze lossen de Denen af. Op 5 september beginnen vijf F-16s van de Nederlandse luchtmacht deel te nemen aan deze patrouille vanaf vliegbasis Malbork in Polen. Ze blijven tot het eind van het jaar. Een KDC-10 tanker verzorgt bijtanken voor de AWACS tijdens een oefening met de Poolse luchtmacht.
Bron: Aviation Week (Nicholas Fiorenza)
UPDATE 2: 8 september - Nederland neemt vanaf 8 september deel aan de Baltic Air Policing Mission met vijf F-16s. Ze vliegen vanuit Malbork in het noorden van Polen, samen met Canada, Duitsland en Polen. Ze lossen vier Rafales van Frankrijk af. Eerder was nog gesuggereerd dat de Franse zouden worden afgelost door Deense F-16s. Deze rotatie duurt tot het eind van het jaar.
Bron: Janes's Defence Weekly (Gareth Jennings)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten