donderdag 22 mei 2014

Poolse manpads duiken op in de Oekraïne

20 mei - Grom-2 draagbare luchtdoelraketten (zogenaamde manpads) zijn opgedoken op beelden van Oost-Oekraïense sepratisten/federalisten. Dit wapensysteem is in gebruik bij het Poolse leger, maar ook geëxporteerd naar Georgië, Indonesië en Peru. Litouwen heeft ze dit jaar besteld.
Jane's Defence Weekly denkt dat de wapens afkomstig zijn van de Georgische partij. Volgens het internationale wapenregister van de VN zijn 30 lanceerinrichtingen en 100 raketten in juli 2008 aan dit land geleverd. Jane's weet ook dat Russische troepen tijdens de korte oorlog met Georgië in augustus 2008 een aantal containers, waarin de Grom-raketten waren vervoerd, hebben bemachtigd. Het is echter onduidelijk of er nog raketten in die containers zaten en of de bijbehorende lanceerinrichtingen toen ook zijn aangetroffen.
Rusland zegt dat ze ook Grom hebben aangetroffen in handen van het Tsjetsjeense verzet, vermoedelijk ook van de Georgische partij.
Jane's is dan weer opgevallen dat de raket in de Oekraïne die is afgebeeld, lijkt te zijn voorzien van een afwijkende handgreep die hetzelfde is als van de Russische Strela-raket.
Bron: Jane's Defence Weekly (Nicholas de Larrinaga)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten