zaterdag 10 mei 2014

De haperende bewapenings-as Kiev-Moskou

7 mei - Deutsche Welle beschouwt een tot nu wat verwaarloosd aspekt van de krisis rond de Oekraïne, namelijk de militair-industriële betrekkingen tussen het land en Rusland. In vroeger tijden was een derde van de wapenindustrie van de Sovjet-Unie gevestigd in het zuidoosten van de Oekraïne. Momenteel hebben rond 130 bedrijven die zijn gelieerd aan het staatsbedrijf Ukroboronprom en een aantal partikuliere fabrieken hun bestaan uitsluitend te danken aan de export. Meer dan 45% van die export gaat naar het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), de losse statenbond die door Rusland wordt geleid.
De Russische wapenindustrie werkt vooral met motoren die door het Oekraïense bedrijf Motor Sich worden gebouwd. Ook Oekraïense turbines zijn een belangrijk element in de Russische oorlogsvloot. En Russische interkontinentale raketten worden onderhouden door Oekraïense experts.
Na de overgang van de Krim naar Rusland heeft Ukroboronprom de leveranties van militaire goederen naar Rusland stopgezet. Er wordt wel verwacht dat Motor Sich wel door zal gaan met de order van 400 helikoptermotoren, die dit jaar moet worden uitgevoerd.
Beide kanten profiteren van de relatie, maar vooral de zware industrie in het zuidoosten van de Oekraïne. Europese producenten staan te trappelen om de Oekraïense markt op te gaan.
Bron: Deutsche Welle (Galina Petrowskaja)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten