maandag 4 januari 2021

De Nimitz plotseling teruggehaald (UPDATE 3)

2 januari - Het vliegdekschip Nimitz (CVN 68) van de US Navy is vertrokken uit het Midden-Oosten naar de thuishaven in de staat Washington. 'Officials' bevestigden tegenover de New York Times op 31 december dat de waarnemend minister van defensie Miller het bevel had gegeven als een "de-escalerend signaal" ten opzichte van Iran. Er zouden extra gevechtsvliegtuigen en tankers naar Saoedi-Arabië en andere Golfstaten zijn gestuurd ter compensatie van de weggevallen vuurkracht van de Nimitz.
Het besluit zou volgens de New York Times als een verrassing zijn gekomen voor de legerleiding. De regionale Amerikaanse bevelhebber van Central Command, generaal McKenzie, had de carrier graag in de regio willen houden.
* Vanuit zijn gezichtspunt niet onlogisch, zo'n regionale commandant wil in het geval van een krisis zoveel mogelijk middelen tot zijn beschikking hebben.
Bron: The New York Times (Eric Schmitt)
UPDATE: 3 januari - Miller heeft zijn bevel herroepen! De Nimitz met zijn eskader blijft toch in het bevelsgebied van Central
Command.
UPDATE 2: 5 januari - Zuid-Korea heeft de destroyer Choe Yeong (DDH-981) naar de Straat van Hormoez gestuurd, nadat de Iranese Islamitische Revolutionaire Garde de Koreaanse tanker MT Hankuk Chemi in beslag had genomen en naar een Iraanse haven [verm. Bandar Abbas] had begeleid. Het schip wordt ervan beschuldigd chemische vervuiling te hebben veroorzaakt. De destroyer was al in de regio vanwege piratenbestrijding in de Golf van Aden en sinds vorig jaar ook vanwege maritieme veiligheid in de Golf van Oman en de Perzische Golf. Elke dag varen gemiddeld zes Zuid-Koreaanse schepen door de zeestraat.
Bron: Yonhap
AANVULLING: De Zuid-Koreanse destroyer gaat koopvaardijschepen begeleiden. De betrokken Cheonghae eenheid omvat ook een enterploeg voor de visit, board, search and seizure (VBSS) operaties. Het schip is bewapend met Mk 41 Vertical Launch Systems (VLS), die in totaal ruimte voor 64 geleide wapens hebben. Dit kunnen Standard Missile 2 Block III-A luchtdoelraketten of de Koreaanse Hyubmoo-3 kruisraketten voor aanvallen op landdoelen zijn, of de K-ASROC (Red Shark) voor onderzeebootbestrijding. Daarnaast worden Harpoon anti-scheepsraketten meegevoerd en zijn er een vijf-inch kanon plus RIM-116 en 30 mm Goalkeeper systemen voor nabijverdediging en hangars en platforms voor twee Lynx helikopters.
De Zuid-Koreanen benadrukken overigens dat konflikten moeten worden opgelost met diplomatieke middelen.
Bron: The Drive - The War Zone (Joseph Trevithick)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten