vrijdag 15 januari 2021

Iraanse oefening met nieuwe oorlogsschepen (UPDATE)

13 januari - De Iraanse marine is vandaag in het zuidoostelijk deel van de Golf van Oman een tweedaagse marine-oefening met raketten voor de korte afstand begonnen met twee nieuwe marineschepen. Het zijn het geleide-wapen-schip Zereh (rompnummer P235) en het grootste schip van de marine (228 m), de Makran (441). De Zereh is onder meer uitgerust met een Fajr-27 76 mm scheepskanon en vier Qader/Qadeer anti-scheepskruisraketten. De Makran (een omgebouwde tanker) is een logistiek schip met een helikopterdek dat plaats biedt aan vijf helikopters voor transport van mariniers, oorlogsschepen en snelboten kan ondersteunen en volgens de Iraanse overheid drie jaar kan varen zonder een haven te bezoeken.
Afgelopen week liet de Islamitische Revolutionaire Garde een grote ondergrondse raketbasis langs de kust zien. Er zouden een aantal van dergelijke bases zijn ingericht.
Bronnen: Al Jazeera (Maziar Motamedi), Defense News (Nasser Karimi), @Khaaasteh
UPDATE: 14 januari - Vanuit een helikopter gemaakte beelden van de Iraanse oefening laten een Amerikaanse onderzeeër van de Ohio-klasse van de VS zien, waarschijnlijk de Georgia, die onlangs door de Straat van Hormoez is gegaan. Dit type beschikt over kruisraketten en kan special forces teams en maritieme drones inzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten