23 januari - Taiwan rapporteert dat acht Chinese H-6K bommenwerpers (nuclear capable) en vier J-16 gevechtsvliegtuigen vandaag de zuidwestelijke hoek van de door Taiwan ingestelde Air Defence Identification Zone (ADIZ) tussen het hoofdeiland en de Pratas eilanden zijn binnengegaan. De Taiwanese raketverdediging werd geactiveerd en de eigen luchtmacht gealarmeerd. Een dag later gingen zestien Chinese vliegtuigen van verschillende types opnieuw het gebied binnen. Ook een Chinees Y-8 vliegtuig voor onderzeebootbestrijding was actief in het gebied. Deze activiteiten van de Chinese luchtmacht zijn niet nieuw (China rekent Taiwan tot zijn grondgebied), maar wel met deze intensiteit.
Tegelijkertijd is een eskader van de Zevende Vloot van de US Navy onder leiding van de het vliegdekschip Theodore Roosevelt (CVN 71) de Zuid-Chinese Zee binnengegaan [via het Kanaal van Bashi tussen Taiwan en de Filipijnen] om er een vrije navigatie manoeuvre door te voeren in door China geclaimde wateren. Het vliegdekschip wordt vergezeld door de geleide-wapen-kruiser Bunker Hill (CG 52) en de destroyers Russell (DDG 59) en John Finn (DDG 113).
* Beide kanten rollen hun spierballen na de machtsoverdracht in de VS.
Bronnen: Reuters (Ben Blanchard), Associated Press
UPDATE: 24 januari - Na al eerder steun te hebben betuigd aan Taiwan tegen China heeft de nieuwe Amerikaanse regering dit nu ook gedaan aan Japan in het konflikt dat dit land met China heeft over een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee, de Senkaku eilanden (China: Diaoyu). Minister van defensie Austin heeft verklaard, dat deze - excentrisch gelegen - eilandengroep valt onder Artikel 5 van het Veiligheidsverdrag tussen Japan en de VS, dat militaire bijstand aan Japan regelt.
* Net als bij riffen, zandbanken en eilanden in de Zuid-Chinese Zee zijn de Senkakus overblijfselen van rijken die zich in het verleden soms periodiek verder of minder ver uitstrekten dan de huidige geografische situatie. In het geval van de - traditioneel onbewoonde - Senkaku, eilanden, die ooit als bakens werden gebruikt, werden ze het laatst tijdens de Tweede Wereldoorlog door de VS bezet en pas in 1972 aan Japan teruggeven die ze sinds eind 19e eeuw had gekontroleerd. In het grootste deel van de recente geschiedenis was China te zwak om zijn aanspraken te laten gelden.
Bron: Reuters (Yuka Obayashi)
UPDATE 2: 26 januari - De Roosevelt vaart in de buurt van de omstreden Scarborough Shoal in de Zuid-Chinese Zee (aan de kant van de Filipijnen). Een EP-3E vliegtuig van de US Navy en een Chinese Y-8G, allebei platforms voor het verzamelen van elektronische inlichtingen vliegen parallel naast elkaar ten zuiden van Taiwan. Ook een MQ-4C drone van de US Navy uit Guam is boven de Zuid-Chinese Zee gesignaleerd.
De Taiwanese luchtmacht heeft op de de zuidelijke basis bij de stad Tainan steeds twee van vier F-CK-1 Ching-kuo Indigenous Defence Fighters (IDF) paraat staan om op te stijgen als de Chinese luchtmacht in de buurt komt. Ze zijn bewapend met Sidewinders en lokaal ontwikkelde Wan Chien lucht-grond kruisraketten.
Bronnen: South China Morning Post (Kristin Huang), @AircraftSpots, Reuters (Yimou Lee)
UPDATE 3: 31 januari - Vandaag opnieuw een groep van zeven vliegtuigen van de Chinese luchtmacht binnen de Taiwanese identifikatiezone: twee J-10 en vier J-11 gevechtsvliegtuigen met een Y-8 verkenningsvliegtuig in de buurt van de Pratas archipel. Het Taiwanese ministerie van defensie signaleerde ook een verkenningsvliegtuig van de VS ter plaatse.
Bron: Reuters (Ben Blanchard)
maandag 25 januari 2021
Chinese luchtmacht en Amerikaanse marine rond Taiwan (UPDATE 3)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten