dinsdag 29 december 2020

De geheime missie van de San Jacinto (UPDATE)

22 december - Volgens de New York Times heeft de kruiser San Jacinto van de VS-marine de afgelopen maand bij de Kaapverdische Eilanden gelegen in het kader van een tegen Venezuela gerichte operatie. De missie zou een tijdlang zijn tegengehouden door de toenmalige minister van defensie Esper, die begin november werd ontslagen door president Trump. Esper had maanden lang bezwaar aangetekend tegen een verzoek van de ministeries van buitenlandse zaken en justitie van de VS om een marineschip naar de Kaapverdische Eilanden te sturen. Wel was in augustus een boot van de Amerikaanse kustwacht gestuurd. Esper vond het sturen van een marineschip misbruik van militaire middelen.
De missie had ten doel te verhinderen dat een Colombiaanse zakenman, Alex Saab, zou worden bevrijd uit de Kaapverdische gevangenis. Saab - een belangrijke tussenpersoon bij de pogingen van Venezuela om het door de VS ingestelde embargo tegen dit land te doorbreken - was begin juni op basis van een door de VS geïnstigeerd Interpolverzoek gearresteerd in Kaapverdië tijdens een tussenlanding van zijn privévliegtuig van Venezuela naar Iran. De VS proberen hem uitgeleverd te krijgen op beschuldiging van witwassen.
Inmiddels heeft de Jacinto opdracht gekregen om terug te gaan naar de thuishaven Norfolk, zodat de bemanning voor Kerstmis thuis is.
Bron: The New York Times (Eric Schmitt, Julie Turkewitz)
UPDATE: 5 januari - Saab kan worden uitgeleverd aan de VS voor de beschuldiging van witwassen, zo heeft een hof van beroep in Kaapverdië gisteren bepaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten