maandag 30 september 2019

VS-luchtmacht verplaatst commandocentrum van Qatar tijdelijk naar South Carolina

29 september - Operaties van het Combined Air and Space Operations Center (CAOC) op de vliegbasis Al Udeid in Qatar werden gisteren (tijdelijk) verplaatst naar vliegbasis Shaw in South Carolina. Op dat moment waren 300 vliegtuigen in de lucht boven Afghanistan, Syrië en de Perzische Golf, die plotseling (voor het eerst sinds de Golfoorlog van 1991) werden geleid vanuit de VS in plaats van de regio. Op het centrum werken 800 militairen.
De officiële reden van deze manoeuvre (die voortaan elke maand gedurende een dag zal plaatsvinden) is het verkrijgen van meer flexibiliteit en mobiliteit. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het gevechtscentrum gedurende acht van elke 24 uur wordt geleid vanuit de VS.
Experts wijzen erop dat bij een mogelijk gewapend konflikt met Iran Al Udeid een belangrijk doelwit wordt en het de vraag is of de basis kan worden verdedigd met de nu aanwezige Pastriots.
Tevens zijn F-35s verplaatst van hun thuisbasis Al Dhafra in de Verenigde Emiraten naar bases in Saoedi-Arabië en Qatar.
Bron: The Washington Post (Adam Taylor)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten