woensdag 11 september 2019

Waar komen de VS-raketten voor middellange afstand in de Pacific?

30 augustus - The Diplomat spekuleert over mogelijke plaatsen in het westelijk gebied van de Pacific, waar de VS raketten voor de middellange afstand (500-5500 km) zouden kunnen plaatsen, nu het INF-verdrag niet langer geldt.
Twee weken nadat de VS het verdrag verlieten vond op een eiland in Californië een proeflancering plaats van een Tomahawk kruisraket vanaf een mobiele Mark-41 lanceerinstallatie (de Mark 41 vertikale lanceerder wordt ook gebruikt op schepen en bij het raketschild Aegis Ashore o.m. in Oost-Europa).
De redenering is dat de beste strategie is om de raketten voor middellange afstand (gericht op China) voorwaarts te plaatsen in plaats van bijv. op het al heel erg volle eiland Guam, dat ook een primair doelwit voor China is.
Taiwan en de Filipijnen zouden dan geschikt zijn, maar plaatsing daar levert teveel politieke problemen op.
Dan kom je allereerst uit bij Japan en wel de eilanden van de Ryukyu archipel. Dit vermijdt Okinawa waar het verzet tegen militaire installaties van de VS erg groot is.
Japan zelf heeft onlangs raketten voor luchtverdediging en tegen schepen geïnstalleerd op twee bases op Amami Oshima (ten noorden van Okinawa) en een op Myako meer naar het zuiden. Die zouden ook geschikt zijn voor de raketten van de VS.
Veel verder naar het zuiden zou het Pentagon het oog kunnen laten vallen op Palau. Deze eilandenrepubliek in het westen van Micronesië (tussen het Filipijnse Mindanao en het Indonesische Sulawesi) heeft een regering die bereid is de VS militaire toegang te verlenen. In april zijn voor het eerst sinds 37 jaar troepen van de VS-landmacht op Palau geweest om civiele steun te verlenen (reparatie van wegen, gezondheidszorg) en militairen van Palau te trainen.
Deze twee plekken zouden volgens het artikel geschikt zijn voor mobiele kruisraketbatterijen, die zich regelmatig verplaatsen om minder kwetsbaar te zijn.
Bron: The Diplomat (Evan Karlik)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten