dinsdag 27 november 2018

Konfrontatie in de Zee van Azov (UPDATE 2)

26 november - Russische special forces hebben gisteren twee kanonneerboten - de Berdyansʹk (P-175) en de Nikopol (P-176) - en de sleepboot A-947 Jani Kapu van de Oekraïense marine in bezit genomen in de Zee van Azov.  Zes Oekraïense matrozen werden daarbij gewond.
De Zee van Azov is een ondiepe binnenzee bij de Krim, die grenst aan Rusland en de Oekraïne. Over de Straat van Kerch, die toegang verleend tot de Zee van Azov, heeft Rusland onlangs een brug gebouwd die de Krim verbindt met het vasteland.
Na het incident heeft Oekraïne voor twee maanden de staat van beleg afgekondigd in een aantal grens- en kustprovincies.Dit maakt het oproepen van reservisten mogelijk. [Tijdens de parlementaire behandeling werd de duur van de staat van beleg bekort tot 30 dagen en beperkt tot een aantal provincies].
Vandaag maakten een RQ4B Global Hawk drone van de Amerikaanse luchtmacht uit Naval Air Station (NAS) Sigonella (Sicilië) en een RC-135V Rivet Joint large spionagevliegtuig uit Souda Bay Air Base (Kreta) verkenningsvluchten boven het zuiden en oosten van Oekraïne en de Zwarte Zee.
Bron: Defence Blog
UPDATE: 27 november - Rusland heeft Bal (SSC-6) anti-scheepsgeschut geïnstalleerd bij de havenstad Kerch.
Dit wapensysteem voor kustverdediging is uitgerust met Kh-35 kruisraketten. Elke lanceerinstallatie beschikt over acht containers met de kruisraketten. Ze hebben een bereik van 130 tot 260 km al naar gelang het type.
Bron: Southfront
UPDATE 2: 28 november - Rusland heeft aangekondigd nog een bataljon raketverdediging S-400 naar de Krim te sturen. Het kan eind dit jaar operationeel worden. Er zijn op de Krim al drie van zulke bataljons. Deze geleide wapens hebben een bereik van 400 km.
Een Reutercorrespondent op de Krim zag vandaag de Russische mijnenveger Vice-Admiral Zakharin op weg naar de Zee van Azov.
Military Times biedt een overzicht van de militaire aanwezigheid van de VS in Oost-Europa en de Zwarte Zee:
- De Nationale garde van Tennessee traint momenteel het Oekraïense leger op het centrum voor gevechtstraining in Yavoriv.
- Enkele honderden VS-mariniers en matrozen maken deel uit van de Black Sea Rotational Force.
- 50 VS-mariniers deden dit jaar juli mee aan oefening Sea Breeze in de Oekraïne, waarbij op compagniesniveau gemechaniseerde aanvallen worden geoefend. Ook het vlaggeschip van de Zesde Vloot Mount Whitney deed hieraan mee.
- In oktober werd samen met de Oekraïense luchtmacht geoefend tijdens oefening Clear Sky 2018. Daaraan nemen onder meer Joint Terminal Attack Controllers deel die vuursteun voor grondtroepen regelen.
- De geleide-wapen-destroyers James E. Williams, Carney, Ross en Porter (gestationeerd in het Spaanse Rota) bezoeken regelmatig de Zwarte Zee ren doen soms Odessa aan.
Bronnen: Reuters (Andrew Osborn, Anton Zverev), Military Times (Kyle Rempfer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten