vrijdag 16 november 2018

Pentagon haalt een aantal troepen terug uit Afrika

16 november - Het Pentagon wil de komende paar jaar het aantal VS-militairen in Afrika met 10% reduceren. Momenteel bedraagt de troepensterkte op dat kontinent 7200. De prioriteit wordt geleidelijk verlegd naar mogelijke konfrontaties met China en Rusland.
Twee dagen geleden bracht de National Defense Strategy Commission waarin Democraten en Republikeinen zitten een rapport uit waarin te lezen valt dat het VS-leger overbelast is en mogelijk niet in staat om tegelijkertijd een oorlog met Rusland (Baltische landen) en met China (Taiwan) uit te vechten. De strategie wordt al een tijdje verlegd naar de wedijver met deze twee grote rivalen en dat gaat ten kosten van de prioriteit op terreurbestrijding zoals die na 9/11 gold. Dat heeft gevolgen voor de inzet in Afrika.
De woordvoerster van het Pentagon legde uit dat de operaties in Somalië, Djibouti en Libië buiten schot zullen blijven. In landen als Kenia, Kameroen en Mali zullen de activiteiten beperkt worden.
In West-Afrika verschuift de nadruk van taktische ondersteuning (dicht op het gevechtsterrein) naar advisering in ruime zin, assistentie en het delen van inlichtingen,
Bronnen: Military Times (Tara Copp), Reuters (Idrees Ali)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten