dinsdag 20 maart 2018

Oefeningen VS en Zuid-Korea beginnen in april

20 maart - De jaarlijkse gezamenlijke oefeningen van Zuid-Korea en de VS, die waren uitgesteld vanwege de Olympische Winterspelen, zullen nu op 1 april beginnen. De grote veldoefening Foal Eagle met 11.500 VS-militairen en 290.000 van Zuid-Korea zal worden gehouden vanaf 1 april en een maand duren, een maand korter dan gebruikelijk. Op 23 april begint dan gedurende twee weken Key Resolve, een stafoefening van het hoofdkwartier met 12.000 VS-troepen en 10.000 Zuid-Koreanen. In combinatie met Foal Eagle is er ook nog een aparte gezamenlijke mariniersoefening Ssanyong (Dubbele Draak) waarin het amfibische aanvalsschip USS Wasp een rol speelt.
* Momenteel wordt niet verwacht dat de VS, zoals tot nu toe wel gebruikelijk, bijzonder offensieve wapensystemen, zoals vliegdekschepen, strategische bommenwerpers B-1B of nucleaire onderzeeërs bij de oefeningen zullen betrekken. In 2016 deed het vliegdekschip John C. Stennis mee aan de oefeningen en in 2017 de Carl Vinson.
Volgens de Zuid-Koreaanse diplomatie heeft Noord-Korea "begrip" getoond dat de oefeningen plaatsvinden ondanks de komende topontmoetingen met de VS en met Zuid-Korea.
Bronnen: Yonhap (Lee Chi-dong). The Economic Times (India), Associated Press (Robert Burns)
UPDATE: 1`april - De oefeningen zijn begonnen. Aan Amerikaanse kant worden geen "strategische middelen" ingezet. Wel doet de Expeditionary Strike Group (ESG) van de USS Wasp mee bij een landingsoefening bij Pohang in de Noordelijke Gyeongsang provincie van Zuid-Korea. Ze hebben F-35B aan boord, de mariniersversie van de F-35.
De oefeningen vinden laats op basis van het gemeenschappelijk Defensieverdrag van de VS en Zuid-Korea uit oktober 1953.
Bron: The Diplomat (Franz-Stefan Gady)
AANVULLING: De oefeningen zijn eerder gebruikt als middel bij onderhandelingen met Noord-Korea. In 1992 bliezen de VS de grote oefening Team Spirit af om het land te bewegen een nukleaire overeenkomst te tekenen. Maar omdat Noord-Korea bepaalde inspekties niet wilde toelaten werd de oefening het volgend jaar toch weer gehouden. Vanwege begrotingsproblemen werd Team Spirit later beëindigd en vervangen door een aantal kleinere oefeningen die zich vervolgens steeds weer uitbreidden
Bron: Associated Press (Eric Talmadge)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten