maandag 26 maart 2018

VS-oorlogsschip vaart langs eilanden in de Zuid-Chinese Zee

23 maart - De destroyer USS Mustin (DDG-89) is vandaag binnen twaalf zeemijl (22 km) van het kunstmatige Chinese eiland Mischief Reef in de Spratly-archipel gevaren en heeft daar 'manoeuvres' uitgevoerd. Door het manoeuvreren kreeg dit het karakter van een Freedom of Navigation Operation (Fonop) zoals de VS die regelmatig uitvoeren rond omstreden eilanden in de Zuid-Chinese Zee. De laatste Fonop vond plaats in januari. China stuurde twee oorlogsschepen op de Mustin af om het schip te identificeren en te waarschuwen.
Tegelijkertijd werd bekend gemaakt dat China gevechtsoefeningen in de Zuid-Chinese Zee gaat houden. Taiwan zei dat het deze week het Chinese vliegdekschipeskader had gevolgd dat door de Straat van Taiwan voer in zuidwestelijke richting - de Zuid-Chinese zee in.
Bron: Reuters (Idrees Ali, Ben Blanchard)
UPDATE: 26 maart - De Chinese luchtmacht heeft onder meer H-6K bommenwerpers en Su-30 en Su-35 gevechtsvliegtuigen naar de Zuid-Chinese Zee en door de Straat van Miyako tussen Okinawa en de Miyako-eilanden gestuurd voor oefeningen. Op de 23ste stuurde de Japanse luchtmacht vliegtuigen naar de zeestraat nadat daar vier H-6K, twee gevechtsvliegtuigen en twee spionagevliegtuigen van de Chinese luchtmacht waren gesignaleerd.
Bron: The Japan Times (Jesse Johnson)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten