maandag 5 maart 2018

Interceptiestation in Noorwegen opgezet met hulp van NSA

1 maart - The Intercept bericht over een interceptiebasis van de Noorse Inlichtingendienst 64 km ten noordwesten van Oslo. De 33 miljoen dollar kostende installatie met codenaam Victory Garden is opgezet ter ondersteuning van Noorse militairen bij overzeese missies en terreurbestrijding. De cover was dat het een militair grondstation was voor satellietverbindingen met de troepen en NAVO-partners. In feite onderschept Victory Garden met een groot aantal schotels internationaal telefoon- en mailverkeer dat loopt via 130 buitenlandse satellieten. De installatie is in 2001 opgezet met technische hulp (apparatuur en training) van de Amerikaanse National Security Agency (NSA).
Op die manier worden inlichtingen verkregen over landen als Afghanistan, Syrië en Irak, waar Noorse soldaten aktief zijn. Maar er worden ook gegevens (metadata van berichtenverkeer) verzameld van inwoners van Noorwegen [en hun verbindingen met het buitenland]. De metadata worden opgeslagen in doorzoekbare databestanden en dat vond de commissie van toezicht in 2014 te ver gaan, er was geen wettelijke basis voor. Een wetswijziging zou inmiddels in voorbereiding zijn.
De samenwerking tussen Noorwegen en de NSA loopt officieel al vanaf begin jaren vijftig van de vorige eeuw toen een overeenkomst onder de naam NORUSA werd  gesloten. Het ging toen vooral over inlichtingen over de onderzeeërs van de Sovjet-Unie die opereerden vanuit bases op het schiereiland Kola en over raketsystemen.
Bron: The Intercept (Henrik Moltke)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten