vrijdag 9 maart 2018

Bundeswehr vergroot aanwezigheid in Afghanistan, vermindert in Irak

7 maart - De Duitse regering heeft de verlenging van enkele militaire missies in het buitenland goedgekeurd. De operatie in Irak wordt verlengd tot 31 oktober van dit jaar, een kortere periode dan gebruikelijk. De basistraining voor de Koerdische peshmerga tegen ISIS wordt beëindigd. Het Duitse militaire kontingent voor Irak daalt van 1200 naar 800 militairen. Trainers zullen nu in het hele land hun werk gaan doen (onder meer tegen bermbommen) voor het Iraakse leger met detachementen in Erbil en Bagdad. De Duitse piloten blijven vliegen met Tornado verkennings- en tankvliegtuigen vanaf de Jordaanse vliegbasis Al Azraq. De begeleiding van het Franse vliegdekschip Charles De Gaulle is beëindigd.
De bovengrens voor het aantal troepen in Afghanistan wordt verhoogd van 980 tot 1300. De inzet wordt met een jaar  verlengd tot 31 maart 2019. De Bundeswehr zal terugkeren naar Kunduz, waar tot 2013 Duitse militairen waren gestationeerd. Tot nu toe werden alleen van tijd tot tijd mobiele teams daarheen gestuurd om de Afghaanse eenheden te ondersteunen.
De toename in Afghanistan betreft grotendeels beveiligers (rond 300), omdat tot nu toe slechts enkele tientallen Duitse soldaten hun rol als adviseur en trainer konden beginnen vanwege de slechte veiligheidssituatie.
De Bondsdag moet de verlengingen nog goedkeuren.
Bron: Defense News (Sebastian Sprenger), German-Foreign-Policy.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten