maandag 17 juli 2017

Verdere verwijdering tussen Turkije en de NAVO

16 juli - Turkije heeft volgens een hoge Turkse funktionaris afgesproken om 2,5 miljard dollar te betalen voor het geavanceerde Russische raketverdedigingssysteem S-400. Daarvoor krijgt het uiterlijk volgend jaar twee batterijen S-400, waarna nog twee systemen in Turkije zelf zullen worden geproduceerd (of althans geassembleerd).
Het Russische wapensysteem is niet compatibel met de raketverdediging van de NAVO. Die stelt echter beperkingen aan Turkije. Zo mag Turkije van de NAVO dit soort systemen niet inzetten aan de Armeense grens, de Egeïsche kust of de grens met Griekenland. Tot nu toe is de S-400 verkocht aan China en India.
In een andere ontwikkeling heeft Turkije nu ook verboden dat Duitse parlementsleden hun militair personeel (20-30 sterk) op de AWACS-basis Konya bezoeken - althans voorlopig. Een dergelijke weigering leidde eerder tot het vertrek van de Duitse troepen van de basis Incirlik. Sekretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO probeert inmiddels te bemiddelen tussen beide NAVO-leden.
Bronnen: Bloomberg (Selcan Hacaoglu), Deutsche Welle
Zie ook: Metin Gurcan, US, NATO wait to see if Russia-Turkey defense deal goes through. Al-Monitor, 1 augustus 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten