maandag 3 juli 2017

Russische oorlogsschepen vuren op ISIS

23 juni - De Russische fregatten Admiral Essen en Admiral Grigorovich hebben vanuit de Middellandse zee zes kruisraketten afgevuurd op doelen van ISIS in de buurt van de Syrische stad Hama.
Israël en Turkije waren volgens de woordvoerder van het Russische ministerie van defensie geïnformeerd, over de VS werd niets meegedeeld. Eerder hadden de VS een Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten, de eerste keer sinds 1999 (Kosovo-oorlog). Volgens de VS gebeurde het toen Syrische troepen met tanks, artillerie en technicals (van wapens voorziene civiele voertuigen) in de buurt kwamen van door de VS gesteunde rebellen in het zuiden van Syrië. De oprukkende troepen werden door de VS-luchtmacht ook gemitrailleerd, waarna de opmars gestaakt werd.
Bron: CNN (Alla Eshchenko)

Luchtgevecht van de VS boven Syrië en Irak

UPDATE: 26 juni - Naar aanleiding van het neerschieten van een Syrische SU-22 Fitter door een F/A-18E Super Hornet van de VS op 18 juni en van door Iran geproduceerde Shaheed drones op 8 en 20 juni besteedt Military.com aandacht aan de 380ste Air Expeditionary Wing, een ondersteunende eenheid in de luchtoorlog in Syrië en Irak. Bij de 'Wing' (een echelon boven het squadron) horen KC-10 Extender tankvliegtuigen, RQ-4 Global Hawk drones op grote hoogte, het U-2 Dragon Lady spionagevliegtuig en het F-22 Raptor stealth gevechtsvliegtuig.
Daarnaast is er de luchtgevechtsleiding, waarbij het CAOC (Combined Air and Space Operation Centre) in Qatar, het radarvliegtuig E-3 Sentry AWACS en het 727de Expeditionary Air Control Squadron (oftewel Kingpin - "ergens in Zuidwest-Azië") een rol spelen. Daarvan zit Kingpin het dichtst op het slagveld en dirigeert de vliegbewegingen.
Bron: Military.com (Oriana Pawlyk)
NB: Volgens Wikipedia zit Kingpin op vliegbasis Balad in Irak.
UPDATE 2: 5 juli - Russische strategische bommenwerpers Tupolev-95MS hebben, vliegende vanaf een basis in Rusland, na in de lucht te zijn bijgetankt, doelen op de provinciegrens tussen Hama en Homs met kruisraketten Kh-101 bestookt. Zulke kruisraketten kunnen ook nukleair geladen worden en hebben een bereik van 4500 km. De Tupolev kan er acht meenemen en vuurde ze nu af vanaf 1000 km afstand. Ze werden geëskorteerd door Sukhoi-30SM gevechtsvliegtuigen vanaf de basis in Latakia.
Bron: Reuters (Polina Nikolskaya, Dmitry Solovyov)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten