vrijdag 14 juli 2017

China stuurt troepen naar de logistieke basis in Djibouti

11 juli - Vanaf de Zuid-Chinese haven Zhanjiang (provincie Guandong) zijn vandaag twee marineschepen uitgevaren met aan boord troepen voor de logistieke basis van China in Djibouti, de Hoorn van Afrika. De basis zal operaties in het kader van piratenbestrijding, VN-missies en humanitaire hulpverlening in Afrika en West-Azië ondersteunen.
China neemt vanaf 2008 deel aan de patrouilles tegen piraten in de Golf van Aden. In 2011 hielp een oorlogsschip samen met militaire transportvliegtuigen bij de evakuatie van 35.000 Chinese burgers uit Libië. In 2015 stuurde China drie schepen van de piratenpatrouille naar Jemen om Chinese burgers en andere buitenlanders te redden uit de burgeroorlog daar.
Ook de VS (Camp Lemonnier), Engeland, Frankrijk en Japan zijn in Djibouti militair aanwezig.
Bron: The Associated Press
AANVULLING: 13 juli - Meer dan 2500 Chinese gevechtstroepen en politiemensen nu ingezet bij VN-missies in Afrika: Zuid-Soedan (1050), Liberia (665), Mali (400)
Aanwezigheid in Djibouti: VS (4000 militairen), Japan (170)
Bron: CNN (Brad Lendon, Steve George)
UPDATE: 21 juli - China heeft tot nu toe 26 keer een task force gestuurd voor de bestrijding van piraten in de golf van Aden.
Het kleine eskader dat nu op weg is gegaan naar Djibouti bestaat uit het amfibische aanvalsschip Jinggangshan (type 071) en het bevoorradingsschip Donghaidao (een semi-submersible - kan dus ook duiken).
Voor de volledigheid meldt de site Jamestown dat China ook nog beschikt over een volgstation voor ruimtevaart bij Neuquen in Argentinië.
Bron: Jamestown (Peter Wood)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten