woensdag 26 februari 2014

Vliegdekschip minder aanwezig in de Golf

13 februari - De Amerikaanse marine heeft tijdens de nukleaire onderhandelingen met Iran de aanwezigheid van vliegdekschepen in de Perzische golf  verminderd. De USS Harry S. Truman is momenteel het enige in de regio, maar heeft de laatste zes maanden veel meer tijd buiten de Golf doorgebracht. Een jaar geleden had de US Navy nog twee vliegdekschepen in de regio. De vorige minister van defensie, Robert Gates, had dat in 2010 verordonneerd in verband met de oplopende spanningen. Maar in februari 2013 werd de verdubbeling ongedaan gemaakt met het oog op bezuinigingen.
Nu blijkt op basis van berekeningen door The Hill dat de Truman van augustus vorig jaar tot januari 2014 101 dagen heeft doorgebracht in de Golf van Oman en de Noord-Arabische Zee en maar 45 dagen in de Perzische Golf. Dat is aanzienlijk minder dan een jaar geleden.
De Truman heeft zich gekoncentreerd op ondersteuning van de oorlog in Afghanistan, waar gewoonlijk rond een derde van de luchtoperaties door carriers worden uitgevoerd. Maar ook daar neemt de intensiteit natuurlijk af.
De VS-marine heeft afgelopen zomer wel drie kustpatrouilleboten toegevoegd aan het bestand van de Vijfde Vloot in Bahrein.
Bromn: The Hill (Kristina Wong)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten