vrijdag 14 februari 2014

Task Group Scorpion kern van operatie Mali

4 februari - 1 (NLD) Special Operations Land Task Group (SOLTG) Scorpion van het Korps Commandotroepen (KCT) gaat de kern vormen van de Nederlandse inzet in Mali. De SOLTG vormt de ogen en oren van de All Sources Information Fusion Unit (ASIFU), het inlichtingencentrum van de VN-operatie MINUSMA, dat eveneens voor een behoorlijk deel bestaat uit Nederlanders (70 van de 230). Er komt ook een SOF plannings- en liaison element op het hoofdkwartier van MINUSMA in de hoofdstad Bamako. Via de Nederlandse commandant van ASIFU en het eveneens Nederlandse plaatsvervangend hoofd operaties van MINUSMA (twee kolonels) is er een duidelijke Nederlandse commandolijn binnen de VN-operatie. De tweede kolonel is tevens 'rode kaart-houder', hij kan een veto uitspreken over een opdracht aan de Nederlanders.
SOLTG Scorpion is in wezen een compagnie commando's met zogenaamde enablers, specialisten die de kapaciteit van de eenheid vergroten. Dat zijn bijvoorbeeld een 81 mm mortiersektie en searchspecialisten van 11 Luchtmobiele Brigade. Er is verder het luchtmachtdetachement met vier AH-64D Apache helikopters.
De  - uiteindelijk - 1000 Franse militairen die overblijven zullen  op basis van een overeenkomst tussen Frankrijk en de VN beschikbaar blijven als zogenaamde parallel force, die niet onder het VN-mandaat werkt, maar wel de instemming heeft van de Veiligheidsraad. Ze richten zich op contraterrorisme/counterinsurgency
Bron: Dutch Defence Press (Leo van Westerhoven)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten