woensdag 5 februari 2014

Loyaliteit Oekraïense leger verdeeld

3 februari - Volgens militaire experts is het onwaarschijnlijk dat de Oekraïense president Janoekovytsj het leger inzet tegen de demonstranten op het Maidan, omdat getwijfeld wordt aan de loyaliteit van de gewone soldaten. Het opperbevel bestaat uit officieren en generaals die nog zijn opgeleid in de tijd van de Sovjet-Unie en een zekere mate van discipline hebben. Maar de kern van het leger bestaat uit jonge soldaten van na die tijd die zich eerder verwant voelen met de demonstranten. De lagere rangen voelen ook de financiële en sociale problemen, ze verdienen heel weinig. Afgelopen vrijdag vroeg de legerleiding de president om "urgente maatregelen" om een einde te maken aan de krisis. Het leger bleef volgens de experts ook neutraal tijdens de 'Oranje-revolutie' van 2004.
Oekraïne zit momenteel precies in de overgang van een dienstplichtleger naar een beroepsleger. De laatste lichting dienstplichtigen is in oktober afgelopen jaar opgeroepen. De diensttijd is 12 maanden bij de landmacht en 18 maanden bij de marine.
Opm.: De experts gaan niet in op een eventuele doorwerking van de tegenstelling tussen het oosten en het westen van de Oekraïne binnen het leger.
Bron: AFP, UPI
UPDATE: 9 februari - De staatsveiligheidsdienst SBU van de Oekraïne heeft vandaag de terreurbestrijdingseenheden in verhoogde staat van paraatheid gebracht vanwege een niet nader aangeduide dreiging tegen vitale installaties zoals kerncentrales, vliegvelden en gas- en oliepijpleidingen. Ook energiecentrales en trein- en busstations in grote steden zouden gevaar lopen.
Bron: Reuters (Jack Stubbs)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten