vrijdag 7 februari 2014

De nukleaire rugzakbommen van de VS in de Koude Oorlog

29 januari - Een zeldzame publikatie over de nukleaire rugzakbommen op basis van dokumenten en interviews staat in Foreign Policy. Tijdens de Koude oorlog oefenden Amerikaanse special forces van de Green Light teams met miniatuur kernbommen, die in een rugzak konden worden getransporteerd. Het idee was dat ze in het geval van de Derde Wereldoorlog met zo'n kernwapen per parachute achter de linies van het Pakt van Warschau zouden worden gedropt om verder te voet naar hun doel te wandelen.
De naam van het wapen was B-54 Special Atomic Demolition Munition (SADM). Ze behoorden vanaf 1954 tot 1989 tot het arsenaal van de Amerikaanse landmacht. De doelen waren legio: bruggen, tunnels, dammen, spoorwegemplacementen, energiecentrales en vliegvelden.
In theorie ging het niet om zelfmoordmissies. Maar de uitgestuurde commando's moesten wel tot het laatste moment in de buurt blijven om te voorkomen dat de vijand zich van de wapens meester zou maken. Ze mochten post vatten net buiten het gebied, waarbinnen ze door de kernexplosie zouden worden verpulverd. Uit nu gehouden interviews met veteranen blijkt dat de mannen in de praktijk hadden afgesproken de tijdschakelaar op een paar uur in te stellen en zich dan uit de voeten maken. Op de terugweg door bezet gebied zouden ze gebruik kunnen maken van tevoren ingerichte depots met wapens en voorraden. Sommige daarvan zijn nog ontmanteld na de val van de Berlijnse muur.
Bron: Foreign Policy (Adam Rawnsley, David Brown)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten