dinsdag 4 februari 2014

Verdere Frans-Britse samenwerking op defensiegebied

1 februari - De ministers van defensie van Frankrijk en Engeland hebben Memorandums of Understanding ondertekend voor enkele gezamenlijke defensieprojekten. Het gaat allereerst om een twee jaar durende studie naar de gevechtsdrone Future Air Combat System. Hierbij zullen Dassault en BAE Systems optreden als projektleider en Snecma en Selex en Thales respektievelijk de motor en de elektronica verzorgen. Een tweede projekt betreft de produktie van een gezamenlijke raket voor helikopters tegen schepen van MBDA. Deze gaat Anti-Navire Léger/Future Air-to-Surface Guided Weapon (Heavy) heten en 500 miljoen euro kosten. Een gezamenlijke studie naar mijnenbestrijding, de Maritime Mine Counter Measures, heeft betrekking op oppervlakte- en onderwater-drones.
Ook is overeengekomen rond 2016 een gezamenlijke interventiemacht van 10.000 sterk te vormen en samen te werken op het gebied van terreurbestrijding.
De bijeenkomst (ook met de staatshoofden Cameron en Hollande) vond plaats op de Britse vliegbasis Brize Norton, die wordt gebruikt voor militair transport. Van hieruit vliegen Britse vliegtuigen om de Franse troepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali te ondersteunen.
Bron: Defense News (Pierre Tran)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten