donderdag 27 februari 2014

Vier opties voor de exit uit Afghanistan

23 februari - De Washington Post bericht dat het Witte Huis vier door de militairen aangereikte opties aan het bekijken is voor een Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan na 2014:
1. Bij de eerste optie blijven er 10.000 militairen op bases in Kaboel, Kandahar, Bagram (luchtmachtbasis) en Jalalabad (dronebasis en CIA-bases) tot eind 2015, waarbij 5000 troepen van de NAVO en andere bondgenoten in het noorden en westen worden gestationeerd in het kader van de NAVO-operatie Resolute Support.
2. Een tweede optie laat een kleiner aantal Amerikaanse troepen blijven in Kaboel en Bagram tot 2016 met toestemming om het land door te reizen om het Afghaanse leger te trainen en te adviseren. Optie 1 en optie 2 kunnen in elkaar worden geschoven, waarbij de aftocht kompleet is voor het einde van de termijn van president Obama.
3. Onder optie 3 blijven 3000 Amerikaanse troepen in Kaboel en Bagram. Een deel van de basis in Bagram zou geschikt worden gemaakt voor het vliegen van drones. Er wordt verder niet gereisd buiten deze gebieden.
4. De nuloptie, volledige terugtocht van de VS.
Bron: The Washington Post (Karen DeYoung)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten