zaterdag 29 april 2023

Chinese militaire activiteit in de Emiraten?

27 april - Volgens documenten die deel uit maken van het lek bij het Pentagon denken Amerikaanse inlichtingendiensten dat een projekt voor een veronderstelde Chinese militaire installatie in de Verenigde Arabische Emiraten hervat wordt. Het zou deel uitmaken van 'Project 141' van het Chinese leger om rond 2030 wereldwijd minstens vijf militaire bases en tien logistieke installaties gebouwd te hebben.

De Amerikaanse verdenkingen richten zich op de haven Khalifa rond 80 km van de hoofdstad (en van de vliegbasis al Dhafra waar 5000 Amerikaanse militairen zijn gestationeerd). Daar is een Chinees scheepsbouwconglomeraat actief. De bouw aan een militair deel daarvan zou volgens de Emiraten in december 2021 zijn gestopt. Maar volgens het document zou een jaar later de logistieke installatie voor opslag zijn aangesloten op het gemeentelijke elektriciteits- en waternet en een omheining zijn voltooid.

In de VS is er bij beleidsmakers geen consensus over of de Emiraten besloten hebben zich strategisch sterk met China te gaan verbinden of balanceren tussen zijn traditionele beschermer VS en China. 

Bron: The Washington Post (John Hudson, Ellen Nakashima, Liz Sly)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten