dinsdag 11 april 2023

VS krijgen toegang tot meer bases op de Filipijnen

4 maart - De Filipijnen hebben de lokaties vrijgegeven van vier nieuwe bases, waartoe het VS-leger toegang krijgt. Daarvan zijn er drie op het hoofdeiland Luzon en een in de provincie Palawan in de Zuid-Chinese Zee (het strategisch gelegen eiland Balabac). Deze laatste is zeer goed gelegen voor een inlichtingenpost en ligt niet ver van het door China gekontroleerde atol Mischief Reef.

In total kunnen de VS nu op basis van de Enhanced Defense Cooperation Arrangement (EDCA- 2014) negen bases gebruiken om troepen te rouleren (dus geen permanente bezetting). Van de drie nieuwe lokaties op Luzon ligt marinebasis Camilo Osias (Cagayan) aan de noordkant op 500 km afstand van Kaohsiung, de derde stad van Taiwan. Verder gaat het om het internationale vliegveld in Lai-lo, eveneens in provincie Cagayan en een kampement in de noordelijke provincie Isabela. De Amerikanen zijn al bekend met de nieuwe lokaties vanwege eerdere oefeningen en inspekties.

De vijf al voor de VS toegankelijke bases zijn vliegbasis Antonio Bautista in Palawan, vliegbasis Basa in Pampanga, Fort Magsaysay in Nueva Ecija, vliegbasis Benito Ebuen in Cebu en vliegbasis Lumbia op Mindanao. 

Volgens een expert uit Singapore kan het VS-leger zijn reactietijd tijdens een krisis nu verkorten en is beter in staat om materieel te verspreiden in de regio vanuit de grote bases die in oorlogstijd primaire doelen vormen. 

Bronnen: CNN (Brad Lendon), Stars and Stripes (Seth Robson), Reuters (Neil Jerome Morales)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten