woensdag 19 april 2023

Meerdaagse blokkade-oefening Chinese marine rond Taiwan

10 april - De driedaagse oefening van de Chinese marine en luchtmacht rond Taiwan is vandaag beëindigd. Bij oefening Joint Sword van Eastern Theatre Command van het Volksbevrijdingsleger (PLA) werden precisiebombardementen op Taiwan geoefend. Er werd echter niet, zoals de vorige keer in augustus, met scherp geschoten in de buurt van Taiwan. Die schietoefeningen speelden zich deze keer dichter bij de kust van het vasteland af. China stuurde elke dag tientallen gevechtsvliegtuigen (in totaal 200, waaronder bommenwerpers en vliegtuigen voor elektronische oorlogsvoering) en in totaal 31 schepen door de Straat van Taiwan, waarbij ook de mediaan, de denkbeeldige scheidingslijn tussen Taiwan en het vasteland, regelmatig werd overschreden. Een raketeenheid voor lange afstand werd ingezet evenals destroyers, fregatten en raketboten.

Het Chinese vliegdekschip Shandong werd ingezet op enkele honderden kilometers ten oosten van Taiwan. Het oostelijk deel van het eiland werd lange tijd als relatief veilig gezien voor een aanval van China, gezien het bergachtig karakter, maar een Chinese expert zei nu dat dit met de vuurkracht van het vliegdekschip toch te doen was.

Net zoals in augustus wordt de oefening in verband gebracht met de ontmoeting van de president van Taiwan met de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Alleen vond de afspraak deze keer niet op Taiwan zelf plaats, maar in Californië. Beide kanten spanden zich in om te benadrukken dat het ging om een "tussenlanding" van president Tsai en niet om een "bezoek".

Volgens de BBC hebben zowel China als Taiwan er met enige medewerking van de VS voor gezorgd dat de situatie niet al te veel uit de hand liep. Niemand heeft daar belang bij, gezien de presidentsverkiezingen in Taiwan over negen maanden.

Bronnen:South China Morning Post (Jack Lau), BBC (Grace Tsoi)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten