dinsdag 2 mei 2023

Amerikaanse kernonderzeeër gaat Zuid-Korea bezoeken

27 april - Voor het eerst sinds 1981 zal een nucleair bewapende onderzeeër van de VS op bezoek gaan in Zuid-Korea. Het is het resultaat van de 'Verklaring van Washington', een serie maatregelen van de VS en Zuid-Korea om dit laatste land te verdedigen tegen zijn noordelijke buur Noord-Korea.

Deze maatregel lijkt vooral van groot symbolisch belang. Deze onderzeeërs van de Ohio-klasse kunnen vanaf duizenden kilometers doel treffen en moeten daarbij hun lokatie juist niet verraden.

De US Navy heeft 14 van deze nucleair aangedreven onderzeeërs bewapend met ballistische raketten (SSBNs) waarvan er acht hun thuisbasis hebben in de staat Washington aan de westkust van de VS en zes in Georgia aan de oostkust. Ze kunnen 77 dagen op zee blijven, gevolgd door 35 dagen in de haven voor onderhoud. Twee ploegen van 155 wisselen elkaar af als bemanning. Ze nemen maximaal 20 Trident II ballistische raketten mee met meervoudige kernkoppen (naar schatting vier), die op meerdere afzonderlijke doelen kunnen worden gericht. De raketten hebben een bereik van 7400 km. De kernwapens zijn waterstofbommen van verschillende types. Een enkele duikboot van dit type kan volgens CNN heel Noord-Korea vernietigen.

Bron: CNN (Brad Lendon)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten