donderdag 25 mei 2023

Multinationale zeemacht in het Midden-Oosten

23 mei - De Combined Maritime Force (CMF), een multinationale alliantie van 38 landen in het Midden-Oosten onder leiding van de Vijfde Vloot van de VS, heeft een vijfde taakgroep opgericht. De Combined Task Force 154 (CTF 154) met een personeelskern in Bahrein moet regionale marines gaat trainen. Een eerste oefening met de naam Compass Rose met meer dan vijftig deelnemers zal daar plaatsvinden. Activiteiten van CTF 154 zullen vaak aan de wal worden uitgevoerd.

In april 2022 was CTF 153 gevormd voor de maritieme veiligheid in de Rode Zee. CTF 150 koncentreert zich op de Golf van Oman en de Indische Oceaan, CTF 151 leidt regionale maatregelen tegen piraten, CTF 152 gaat over de Perzische Golf.

Intussen intensiveert de marine van de VS de patrouilles in de Perzische Golf door de Straat van Hormoez, waar van tijd tot tijd over en weer tankers (tijdelijk) in beslag worden genomen. Vooralsnog stuurt de US Navy geen extra schepen naar het gebied.

* Er is momenteel geen vliegdekschip van de VS in het Midden-Oosten. De Gerald R. Ford (CVN 78) met eskader vaart in de oostelijke Atlantische Oceaan in het gebied van de Zesde Vloot en is bezig met zijn eerste wereldreis.

Bronnen: Breaking Defense (Agnes Helou), The New York Times (Eric Lipton)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten