woensdag 17 mei 2023

VS willen bases op Papua New Guinea

14 mei - De VS hebben hun oog laten vallen op Papua New Guinea als uitvalsbasis voor operaties tegen China in de zogenaamde tweede eiland keten die ook de Japanse Ogasawara-eilanden en Guam omvat. Papua New Guinea is het meest zuidelijke punt van deze keten. Tevens is het eiland gelegen aan een strategische zeeroute die Australiƫ verbindt met Japan en Noord-Amerika. Aan de andere kant van de Straat van Bougainville liggen de Solomon eilanden waarmee China in april 2022 een veiligheidsovereenkomst heeft gesloten.

De bedoeling is dat er deze maand een Defense Cooperation Agreement (DCA) wordt gesloten, waarbij de VS-troepen toegang krijgen tot lokaties zoals het vliegveld Momote, Jacksons International Airport, het vliegveld Nadzab, de marinebasis Lombrum, de zeehaven Lae en Port Moresby. De VS zouden vooruitgeschoven materieel- en brandstofdepots en voorraden reserveonderdelen kunnen inrichten evenals onderhouds- en bevoorradingspunten voor militaire vliegtuigen en oorlogsschepen.

Een aparte overeenkomst staat de kustwacht van de VS toe om te patrouilleren in de Exclusieve Economische zone van Papua en regelt uitwisseling van satellietobservatiegegevens.

In 2020 begon de Nationale Garde van Wisconsin een partnerschap met Papua New Guinea met training en oefeningen.

Bronnen: Nikkei Asia (Ryo Nakamura, Rurika Imahashi), Reuters (Kirsty Needham)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten