maandag 26 oktober 2020

Russisch-Egyptische marine-oefening in de Zwarte Zee (UPDATE)

18 oktober - Militaire delegaties van Egypte en Rusland zijn drie dagen bijeen geweest in Novorossiysk aan de Zwarte Zee om de gezamenlijke marine-oefening Brug der Vriendschap in de Zwarte Zee voor te bereiden. De oefening zal worden uitgevoerd door taktische formaties van de Russische Zwarte Zeevloot en de Egyptische marine, ondersteund door vliegtuigen met als thema de beveiliging van zeeroutes. In 2019 werd een eerdere editie van Brug der Vriendschap gehouden in de Middellandse Zee. Het oefengebied bevindt zich op 3000 km van Egypte. De Egyptische marine is onder president al-Sisi versterkt met twee Duitse onderzeeërs Type 209/1400, twee landingsschepen Mistrall en een FREMM-fregat uit Frankrijk.
Waarnemers zien een en ander als een signaal aan rivaal Turkije dat de Egyptische marine in staat is om expeditionair op te treden aan de achterdeur van Turkije. Overigens vooralsnog een signaal in stilte, want het Egyptische leger geeft geen commentaar aan Al-Monitor, die de oefening meldde. Escalatie met Turkije op dit moment komt Egypte kennelijk niet uit, nu de besprekingen over een wapenstilstand in Libië, waar beide landen interveniëren, enige vooruitgang boeken. 

VS in Roemenië en Bulgarije

Intussen in Washington meldt de Examiner dat gastlanden (host nations) Roemenië en Turkije nog niet klaar zijn om VS-troepen die volgens de plannen van president Trump zouden worden teruggetrokken uit Duitsland bij toerbeurt op te vangen. Ze moeten in de ogen van conservatieve denktanks als de Heritage Foudation een Russische greep naar Odessa voorkomen. Roemenië heeft een roulerende presentie van 800 VS-militairen op een aantal bases, waaronder vliegbasis Mihail Kogalniceanu, marinesteunpunt Deveselu en de multinationale Divisie Zuidoost van de NAVO in Boekarest. Bulgarije hoogstens enkele honderden tegelijk op het oefenterrein Novo Selo en de vliegbases Graf Ignatievo en Bezmer. Uitbreiding is afhankelijk van forse investeringen in de infrastruktuur (vliegvelden, munitiedepots etc.). Daarvoor is in principe het European Deterrence Initiative (EDI - 20 miljard dollar) van het Pentagon beschikbaar, maar de bouw van nieuwe kapaciteit zou jaren in beslag nemen. Korruptie levert extra problemen op.
Bronnen: Al-Monitor (Muhammed Magdy), Washington Examiner (Abraham Mahshie)
UPDATE: Zes F-16s van het 555ste Fighter Squadron (31ste Fighter Wing) van de US Air Force en andere onderdelen van de Italiaanse vliegbasis Aviano zijn vier weken in Bulgarije ingezet op vliegbasis Graf Ignatievo in het kader van de Enhanced Air Policing operatie van de NAVO. Ook van 18 tot 25 september vond een dergelijke inzet van zes F-16s van het 555ste plaats in het kader van oefening Thracian Viper met MiG-29s van de Bulgaarse luchtmacht. F-16s van de 31ste Wing waren de eerste drie weken ook paraat voor het geval van een alarm uit het Combined Air Operations Centre (CAOC) in Torrejon (Spanje). Op Aviano liggen twee Amerikaanse Fighter Squadrons met F-16, het 510e en het 55ste
Bron: Air Force Times (Stephen Losey)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten