dinsdag 6 oktober 2020

Strategische bommenwerpers VS vliegen over de Noordpool naar Noorwegen

1 oktober - Een tweetal B-1B zware strategische bommenwerpers van de USAF (345ste Expeditionary Bomb Squadron uit Texas) passeerden op 25 september de poolcirkel op weg naar Noorwegen om daar te oefenen met de Noorse luchtmacht. Ze kwamen van vliegbasis Eielson in Alaska, vlogen over de Noordpool en werden in arctisch gebied bijgetankt. Het was een vlucht van 16 uur om drie uur te oefenen met de Noorse F-16s voor de kust van Groenland en boven de Noorse Zee. De commandant van het squadron, die sinds 2000 op de B-1 vliegt, kon zich geen eerdere missie via het Noordpoolgebied herinneren. Het 345ste was op 10 september aangekomen in Eierson en had sindsdien 16 sorties uitgevoerd tijdens zeven vliegdagen. Het onderdeel bestaat uit reservisten van de 307e Bomb Wing en actieve militairen van de 7e Bomb Wing.
De luchtmacht heeft ook bekend gemaakt met drie B-1s te hebben gevlogen boven de Oost-Siberische Zee ten noorden van het Russische Verre Oosten.
De route over de Noordpool is van groter belang geworden door de systeemkonkurrentie met Rusland en China, die in de plaats is gekomen van de strijd tegen terroristen in het Midden-Oosten.
Bron: Air Force Times (Stephen Losey)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten