woensdag 23 november 2016

Rusland plaatst nieuwe geleide wapens in Kaliningrad

21 november - Rusland heeft Bastion geleide wapens voor kustverdediging geplaatst in de enklave Kaliningrad, die grenst aan Polen en Litouwen. Het Bastion wapensysteem beschikt over 36 Onyx anti-scheeps-geleide-wapens die ook kunnen worden ingezet tegen gronddoelen. Het bereik is 450 km en een kuststrook van 600 km kan op deze manier worden verdedigd.
Op 15 november werd in Syrië een geleid wapen van Bastion ingezet tegen de rebellen daar.
Volgens de voorzitter van de defensiecommissie in het Russische parlement Ozerov zullen in Kaliningrad ook permanent  Iskander ballistische raketten en het luchtverdedigingssysteem S-400 worden geplaatst. De Iskander kan zowel konventioneel als nukleair worden ingezet en heeft een bereik van 500 km. De Iskander was in oktober al naar Kaliningrad gegaan, alleen werd toen bericht dat het om oefeningen ging (zoals eerder al af en toe was gebeurd).
* De versterking van de vesting Kaliningrad is een antwoord op de verdergaande uitbouw van het oorspronkelijk tegen Iran gerichte raketschild van de NAVO in Polen en Roemenië. De Russen denken dat de afvuurinstallaties voor de geleide wapens, die hetzelfde model hebben als op schepen die kruisraketten afvuren, kunnen worden gebruikt voor het afschieten van Amerikaanse kruisraketten.
Bronnen: The Moscow Times, The Associated Press (Vladimir Isachenkov)
UPDATE: 22 november - Rusland heeft ook Bal en Bastion geleide wapens geïnstalleerd op twee van de zuidelijke Koerilen in de Stille Oceaan (voor Japan de Noordelijke Gebiedsdelen), die sinds Japanse overgave in de Tweede Wereldoorlog in het bezit zijn van Rusland. De Bastion is gestationeerd op het eiland Etorofu en de Bal op Kunashiri. De Bal is de kustverdedigingsversie van een andere Russische anti-scheeps-geleid-wapen.
Een eind verderop heeft een Russische Kamov Ka-27 helikopter voor onderzeebootbestrijding deze week een kijkje genomen bij de Senkaku-eilanden in de Oost-Chinese Zee, hetgeen Japan noopte om gevechtsvliegtuigen de lucht in te sturen. De helikopter kwam op 10 km afstand van het Japanse luchtruim (bleef met andere woorden in het internationale luchtruim). Russische oorlogsschepen waaronder een geleide-wapen-destroyer waren in de buurt. Deze eilanden worden betwist tussen Japan en China.
Bronnen: Associated Press, The Japan Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten