donderdag 17 november 2016

Filipijnse special forces oefenen wel met VS

15 november - 40 Filipijnse special forces zullen deze week oefenen met hun Amerikaanse collega's in oefening Balance Piston in de westelijke provincie Palawan. De bij de veldoefening horende schietoefening zal echter achterwege blijven, althans buiten de poort.
President Duterte had eerder verklaard een einde te maken aan de gezamenlijke gevechtsoefeningen met het VS-leger. Admiraal Harris, de bevelhebber van US Pacific Command, verklaarde in Washington dat Amerikaanse special forces het Filipijnse leger in het zuiden nog steeds adviseren bij terreurbestrijding. De Amerikaanse patrouillevliegtuigen doen Clark Air Base nog steeds bij toerbeurt aan. De VS mogen nog steeds vijf Filipijnse bases gebruiken, aldus de admiraal.
* Het lijkt erop neer te komen dat Duterte vooral grote, opvallende oefeningen blokkeert. Volgende week is er overleg tussen Harris en de chef-staf van het Filipijnse leger over het oefenschema voor de komende twee jaar.
Bron: Associated Press
UPDATE: 23 november - Resultaat van het overleg is volgens het hoofd van de Filipijnse strijdkrachten genraal Visaya dat twee grote marine-oefeningen, een amfibische landingsoefening en de Cooperation Afloat Readiness and Training oefening die zich richten op territoriale verdediging worden geschrapt. De grote oefening Balikatan gaat wel door, maar wordt beperkt tot rampenbestrijding en humanitaire hulpverlening
Nadat in totaal vijf oefeningen zijn geschrapt, blijven er nog wel 258 over waarvan veel met maar enkele soldaten, maar 13 grotere.
Bron: Associated Press

Geen opmerkingen:

Een reactie posten