maandag 14 november 2016

Bundesnachrichtendienst krijgt eigen spionagesatelliet

10 november - De Duitse buitenlandse inlichtingendienst, de Bundesnachrichtendienst (BND) krijgt een eigen spionagesatelliet. Een begrotingspost hiervoor is goedgekeurd door de geheime vertrouwenscommissie van de Bondsdag. De satelliet gaat 400 miljoen euro kosten en moet in 2022 de eerste beelden gaan leveren (resolutie tot 30 cm). Er komen hiervoor 400 personeelsleden bij.
Tot nu toe krijgt de BND zijn gegevens van de Bundeswehr, die eigen kleine spionagesatellieten SAR-Lupe heeft, van de vrije markt en van zusterdiensten 9VS) om beelden met een hoge resolutie te krijgen. Een gezamenlijk projekt van Duitsland en de VS voor zes satellieten op 500 km hoogte (Hiros) sneuvelde in 2010 vanwege de hoge kosten.
Toen in juli 2014 de MH-17 boven het oosten van de Oekraïne werd neergeschoten cirkelenden twee satellieten van de Bundeswehr boven de vermoedelijke plaats van waaraf werd geschoten. Toch zegt de Duitse regering op vragen van het bondsdaglid Sevim Dagdelen (Die Linke) hiervan geen beelden te hebben.
Bronnen: Deutsche Welle, Süddeutsche Zeitung (Georg Mascolo, Reiko Pinkert), Tagesschau

Geen opmerkingen:

Een reactie posten