maandag 14 november 2016

In Jordanië gedode special forces VS waren CIA-team

12 november - De Washington Post meldt dat de drie Amerikaanse soldaten die op 4 november werden gedood bij een checkpoint aan de ingang van de Jordaanse vliegbasis Prince Faisal bij Jafr werkten voor de CIA in het kader van de training van 'gematigde' Syrische strijders.
De basis is gelegen in de zuidelijke woestijn 230 km ten zuiden van Amman. De drie soldaten van de 5e Special Forces Group uit Fort Campbell in Kentucky werden onder vuur genomen toen ze na een training met Syriërs buiten de poort in een klein konvooi Humvees terugkeerden naar de basis.
In Jordanië werken rond 2000 Amerikaanse militairen, sommige bij mobiele artilleriebattterijen langs de grens met Syrië en anderen als CIA-trainers voor de Syrische oppositie. Personeel van 5 SF Group had eerder in 2013 in Jordanië gediend als trainers van het Syrisch verzet voor het Pentagon tegen ISIS. Nadat dit programma was beperkt, ging de paramilitaire afdeling van de CIA door met trainingen die ook strijders tegen het regime van president Assad opleidden.
De FBI stelt een onderzoek in naar de mogelijkheid van een terroristische aanval.
Bron: The Washington Post (Thomas Gibbons-Neff, Joby Warrick)
UPDATE: 19 november - Special Operations Command (SOCOM) stelt een eigen onderzoek in, een zogenaamd 15-6 onderzoek dat gericht is om de eventuele verantwoordelijkheid van het eigen personeel voor het incident vast te stellen. De Jordaanse lezing is dat het wapen van één van de amerikaanse soldaten per ongeluk zou zijn afgegaan. Er zijn inmiddels videobeelden die volgens een anonieme woordvoerder eerder de mogelijkheid van een aanslag suggereren.
Bron: Military.com (Tara Copp)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten