donderdag 26 september 2024

De Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten

22 september - Associated Press geeft een overzicht van de militaire aanwezigheid van de VS in het Midden-Oosten. Het grootste deel van het afgelopen jaar waren er rond 40.000 VS-militairen, minstens een dozijn oorlogsschepen en vier squadrons gevechtsvliegtuigen in deze regio.

Troepen. Standaard zijn er 34.000 militairen ingezet bij Central Command, waaronder het Midden-Oosten valt. Dat liep de eerste maanden van de Gaza-oorlog op tot 40.000 en een paar weken geleden tot 50.000 toen twee vliegdekschepen met begeleidende oorlogsschepen order kregen om in het gebied te blijven. Een van die eskaders is sindsdien vertrokken.

Schepen. Vliegdekschip Lincoln met drie destroyers is nu in de Golf van Oman en twee destroyers in de Rode Zee. Zes van de F/A-18 gevechtsvliegtuigen van de Lincoln zijn verplaatst naar een basis op het land. De onderzeeër met geleide wapens Georgia was eerst in de Rode Zee en is nu elders in de regio. Er zijn zes oorlogsschepen van de VS in de Middellandse Zee waaronder het amfibische aanvalsschip Wasp met de 26ste Marine Expeditionary Unit (MEU) aan boord. Er zijn ook drie destroyers in de Middellandse Zee.

Vliegtuigen. Afgelopen maand is een extra squadron F-22 gevechtsvliegtuigen gestuurd, waardoor het aantal squadrons in het Midden-Oosten nu vier is. Er is verder een squadron A-10 voor steun aan grondtroepen en F15-Es en F-16s. De F-22s kunnen vijandelijke luchtafweer uitschakelen en andere oorlogsvliegtuigen leiden. In februari werden verder twee B-1 bommenwerpers uit Texas vanaf de VS zelf ingezet tegen doelen van de Iraanse Revolutionaire Garde in Irak en Syrië.

Bron: Associated Press (Lolita C. Baldour, Tara Copp)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten