maandag 23 september 2024

VS hervatten militaire aanwezigheid in West-Afrika

11 september - Het Pentagon is begonnen met de uitvoering van een reserveplan voor terreurbestrijding in West-Afrika, nadat het VS-leger weggestuurd is uit Niger. Daar moesten een dronebasis van 110 miljoen dollar en drie buitenposten van de special forces worden verlaten. Africa Command heeft een team van 10 personen aangewezen om een deel van de verdreven troepen opnieuw in te zetten in de regio.

Het nieuwe plan houdt in dat een vliegveld in Benin bij de grootste stad Parakou word opgeknapt met nieuwe taxibanen en shelters om drie ingehuurde Amerikaanse helikopters met medische personeel voor evacuaties van gewonden te huisvesten. In deze stad is ook een special forces team van de VS gestationeerd.

In Ivoorkust wordt een team Green Berets (special forces) ingezet om lokale strijdkrachten te trainen. Vanuit de stad Abidjan vliegen twee door de VS ingehuurde verkenningsvliegtuigen, die videomateriaal naar een militaire inlichtingencentrale sturen dat ter beschikking komt voor Ivoriaanse troepen langs de grens met Burkina Faso.

Ten slotte wordt er onderhandeld met Tsjaad over de terugkeer van een contingent VS-militairen [75 special forces] dat eerder dit jaar moest vertrekken van hun basis op bevel van een luchtmachtgeneraal. De VS willen hier de vestiging van een regionaal hoofdkwartier en Green Berets om de training van 11.000 Tsjadische troepen voor terreurbestrijding te hervatten.

Ghana en Nigeria willen wel samen oefenen maar geen permanente militaire aanwezigheid van de VS. De Fransen zijn bezig instrukteurs te plaatsen op lokale bases in Gabon, Senegal, Ivoorkust en Tsjaad. Ze houden nog steeds in Frankrijk zelf duizenden militairen paraat om in Afrika te interveniĆ«ren, zodat de Franse bemoeienis met West-Afrika minder zichtbaar is.   

Bron: The Wall Street Journal (Michael M. Phillips, Benoit Faucon) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten