donderdag 12 oktober 2023

VS sluiten militaire overeenkomsten met Ecuador

29 september - De VS hebben zonder veel ruchtbaarheid twee overeenkomsten met Ecuador gesloten die het mogelijk maken om militairen op land en zee te sturen naar dat land, in eerste instantie in het kader van de strijd tegen drugskartels.

De ene deal is een maritieme overeenkomst, die militaire schepen van de VS toestaat om aanwezig te zijn in wateren van de noordwestelijke kust van Zuid-Amerika waar transportroutes voor cocaïne lopen. Dit betreft onder meer de patrouilleboten van de Amerikaanse kustwacht, een krijgsmachtdeel dat wordt ingezet op de Atlantische en Stille Oceaan en in de Caraïben. Volgens een bij de Washington Examiner aangehaalde expert is het mogelijk dat de voorwaartse basis Manta aan de Ecuadoraanse kust heropend wordt. Dat was in de jaren negentig en tot 2009 een VS-basis. De toenmalige president Correa verlengde de overeenkomst hierover destijds niet, toen die afliep.

De andere overeenkomst is de meer algemene Status of forces-overeenkomst die de aanwezigheid en het gedrag van VS-militairen in Ecuador regelt. Zo'n verdrag maakt het gemakkelijker om bijvoorbeeld in krisissituaties troepen te sturen. Dit soort overeenkomst hebben de VS in Latijns-Amerika gesloten met Costa Rica (1983), Nicaragua (1998) en El Salvador (2007). Afgelopen september werd een overeenkomst tussen de VS en Peru gesloten om een Transnational Criminal Investigation Unit (TCIU) op te richten. 

Bron: Washington Examiner (Anne Giaritelli)    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten