woensdag 4 oktober 2023

Europese raketverdediging Sky Shield

24 september - Deutsche Welle bericht over de stand van zaken bij het NAVO-projekt Sky Shield (ESSI) voor de Europese luchtverdediging. Tot nu toe hebben zich hierbij negentien Europese landen aangesloten. Belangrijke wegblijvers zijn de Zuid-Europese landen en ook Frankrijk en Polen. Vooral in Frankrijk bestaat er bezwaar tegen dat Sky Shield gaat werken met Amerikaanse en Israëlische systemen.

Het doel van Sky Shield is een sluitende Europese verdediging tegen alle dreigingen vanuit de lucht. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de korte afstand (tot 15 km ver en zes km hoog), middellange (15-50 km ver en tot 25 km hoog) en lange afstand (meer dan 50 km ver en tot 35 km hoog).

Voor de korte en middellange afstand moeten bestaande wapensystemen worden vervangen door moderne zoals het door Duitsland geproduceerde IRIS-T (tegen raketten, kruisraketten, drones, vliegtuigen en helikopters, bereik tot 40 km ver en 20 km hoog). Duitsland gaat daarvan in de toekomst zes systemen aanschaffen, er zijn er al twee geleverd aan Oekraïne hetgeen slagveldervaring oplevert.

Voor de lange afstand moet het bestaande Patriot systeem verder worden gemoderniseerd. Het is gericht tegen vliegtuigen, kruisraketten en middellange afstand raketten. De modernisering is vooral nodig tegen kruisraketten. Er is in Europa ook nog geen verdediging tegen (Russische) raketten voor de lange afstand (meer dan 1000 km) die van buiten de atmosfeer kunnen worden aangestuurd. Hiervoor zou de Israëlische Arrow-3 moeten dienen, die eind 2025 in Duitsland beschikbaar zou komen. Arrow-3 kan aanstormende raketten tot een hoogte van 100 km aanvallen en heeft een bereik van 2400 km ver. Het is net als Patriot een mobiel systeem.

ESSI gaat deel uitmaken van de bredere luchtverdediging van de NAVO geheten NATO Integrated Air Defense system (NATINADS)

* De bestaande raketverdediging van de NAVO in Europa op land ALTBMD in Roemenië en Polen is formeel tegen de raketten van Iran gericht, hoewel dit door Rusland wordt betwijfeld.

Bron: Deutsche Welle (Ralf Bosen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten